V rámci zdravého prístupu k životu a stravovaniu sa často rieši aj kvalita materiálov, z ktorých sú vyrobené kuchynské pomôcky. V nasledujúcom článku sme sa preto zamerali na jedno z najbežnejšie používaných kuchynských náčiní – na panvice.
Keramika sa do kuchyne dostáva nie len v podobe nožov, ale aj panvíc. Za tento materiál hovoria najmä jeho vlastnosti ako dobrá odolnosť voči vysokým teplotám, nepriľnavosť, tvrdosť a trvácnosť. Keramické panvice dobre znášajú aj teploty presahujúce 400 °C a navyše sa rozohrejú oveľa rýchlejšie v porovnaní s inými panvicami. Majú nepriľnavý povrch, neuvoľňujú toxíny a jednoducho sa udržiavajú, hoci používanie drôtenky sa pri ich čistení neodporúča. Menšou nevýhodou týchto panvíc je vyššia cena a fakt, že sa nehodia na indukčné varné dosky.
Materiál, vďaka ktorým sa tento druh panvíc stal svetoznámym, je v zásade plast. Odolnosťou sa však môže rovnať s kovmi. Teflónový povrch je nelepivý, nesavý a skvele vzdoruje zubu času. Teflónový povrch panvice nie je tak teplotne stabilný ako povrch keramických panvíc, vydrží zhruba do teploty 260 °C. Môžete však byť bez obáv. Pri bežnom varení, pečení alebo smažení sa v domácnosti pracuje pri teplotách nanajvýš 220 °C, riziko uvoľňovania škodlivých látok je teda úplne minimálne. Ak ale chcete mať 100% istotu, na trhu nájdete panvice s teplotným signalizátorom, ktorý vás na nebezpečenstvo prehriatia včas upozorní.
Na záver je nutné povedať, že všetky kuchynské riady prechádzajú špecializovanými testami, zameranými predovšetkým na bezpečnosť spotrebiteľa. Ak budete dodržiavať štandardné postupy prípravy jedál a používať pri tom materiál na to určený, môžete na taniere servírovať pokrmy bez obáv o svoje zdravie.